Știucă

Știuca (Esox lucius) este un pește de apă dulce, din familia esocidelor (Esocidae). Știuca se întâlnește în Europa, Siberia şi în estul Americii de Nord.

Este un prădător hrăpăreţ care reglează efectivul peştilor în ecosistemele acvatice, dar uneori poate aduce anumite prejudicii, distrugând un număr mare de peşti (în gospodăriile piscicole).

ASPECTUL

Această specie are o formă alungită și seamănă cu o torpilă. Capul este comprimat lateral şi este dotat cu un bot alungit (asemănător cu ciocul unei raţe), o gură foarte largă şi doi ochi mari. Pe maxilare şi cerul gurii sunt situaţi dinţii, care sunt ascuţiţi şi foarte puternici (tipic pentru prădători). Aceşti dinţi ajută la prinderea şi imobilizarea prăzii.

Corpul este acoperit cu solzi mărunţi. Culoarea ştiucii este gri-verde. Pe părţile laterale ale corpului persistă nişte dungi transversale mai întunecate.

Aripioarele dorsale sunt trase mult în spate şi sunt situate în apropierea înotătoarei caudale. Datorită acestei construcţii ştiuca poate face sărituri rapide în goană după pradă.

ALIMENTAŢIA

De obicei știuca se ascunde prin vegetațiile acvatice și stă nemișcată așteptând prada. Odată ce vede victima, se arunca foarte repede și o capturează  înghițind-o de la cap. Noaptea este mai activ, deplasânduse din loc în loc, în căutarea hranei.

Iniţial se hrăneşte cu plancton, după care ajungând în toamnă, devine prădător şi se hrăneşte cu puiet de peşte.

Meniul știucii este foarte divers, dar de obicei se alimentează cu pește: babușcă, biban, plătică. Primăvara se hrăneşte și cu broaște, dar se întâlnesc și cazuri când atacă șoareci, șobolani, veverițe sau păsări de baltă.

În timpul vieţii ştiuca consumă aproximativ 300 kg de peşte.


Specii de știucă

  • Esox americanus
  • Esox lucius
  • Esox masquinongy
  • Esox niger
  • Esox reichertii
  • Esox kronneri




GlosarS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.