Crustaceele

Sunt cunoscute aproximativ 45.000 de specii de crustacee. Aparțin unui grup de nevertebrate cu picioare articulate numite artropode, cum ar fi:
  • Arahnidele (păianjenii și scorpionii)
  • Miriapodele (milipedele și centipedele)

Crustaceele se află printre cele mai diverse dintre toate grupele de nevertebrate și puține specii precum crabii tereștri și izopodele terestre s-au adaptat la viața pe uscat, dar marea lor majoritate este acvatică și marină. Însăși cuvântul crustaceu înseamnă „cu o crustă”.

Dezvoltarea crustaceelor începe de la stadiul de ou până la cel de adult trecând printr-o serie de stadii larvare intermediare sau stadii de nauplius, presărate cu năpârliri integrale, în timpul cărora animalul își leapădă exoscheletul și evoluează ca versiune ușor mai mare și complicată a formei precedente.

Stadiile larvare ale crustaceelor

Cu excepția izopodelor cum sunt gândacii marini, dintre care unii produc pui pe deplin formați, clociți într-un săculeț, majoritatea crustaceelor suferă stadii larvare succesive după ce ies din ouă, definite de evoluția diverselor apendice și segmente ale corpului.

Stadiul naupliar este caracterizat de o porțiune anterioară mărită, având un singur ochi.Zoia și megalopae intermediare, care aparțin membrilor familiei Malacostraca, cum ar fi creveții adevărați și crabii, ilustrează o creștere toracică și abdominală marcată, incluzând apendicele de înot și, la zoia, extinderea carapacei pentru acoperirea capului.

La maxilopode ca scoicile-rățușcă, nauplius planctonic se metamorfozează într-o larvă cipridă inotătoare, care, odată ce se fixează într-un loc potrivit, se atașează de substrat, așteptând transformarea într-o versiune mai mică, dar totuși pe deplin formată a adultului.

Mai multe specii au o importanță economică. Există pescării globale pentru creveți, homari și crabi.

GlosarC

1 comentarii:

Anonim spunea...

Puneti mai multa informatie despre inportanta crustaceelor

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.