Sepie

Sepia (Sepiida) este un animal acvatic din clasa Cefalopodă.

Sunt niște prădători activi, chiar dacă nu sunt ageri în mișcări. De obicei trăiesc aproape de țărm, dar se întâlnesc și la adâncimi  mai mari (de până la 200 metri).

 Se întâlnește în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană, dar în special lângă coasta Australiei (în apropiere de orașul Whyalla).

Au lăsat o urmă importantă în cultura omenirii, deoarece pe parcursul secolelor oamenii scriau cu ajutorul cernelii de sepie. În afară de cerneală, care se folosește la prepararea vopselelor, sepia este dotată cu un os. Osul de sepie este prețuit fiind foarte bogat în calciu, dar se folosește și în alte domenii:
  •  pentru șlefuirea metalului
  •  praful de dinți (luciu)
Se folosea în medicină (boli de piele, urechi, inflamații).

Cercetătorii japonezi au găsit încă o calitate de neprețuit — grăsimea de sepie, care are proprietăți antibiotice.

Sepia mai este cunoscută ca unicul reprezentant a vopselelor organice maro. Pentru a se apăra de dușmani, elimină un lichid (dintr-un sac de cerneală) de culoare închisă care tulbură apa

Aspectul


Se deosebește de celelalte cefalopode, prin prezența unei cochilii calcaroase care este incorporată aproape pe toată lungimea spatelui. Corpul are forma ovală, înzestrat cu 10 tentacule acoperite cu numeroase ventuze (care ajută la capturarea hranei).

Pe spate este de o culoare maroniu-cenușie cu niște pete, iar burta este de culoare mai deschisă.

Alimentaţia


Sepia este un vânător foarte iscusit, nocturn. De obicei se hrăneşte cu: crustacee, moluşte, peşte, viermi, dar poate să atace chiar şi sepii de dimensiuni mai mici.

Specii de sepie


Se cunosc aproximativ 200 specii de sepie.




GlosarS





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.