Mreană

Mreana (Barbus barbus) este un pește de apă dulce din familia Cyprinidae.  Această specie trăiește în apele dulci din Europa, cu excepția părții de sud a Spaniei și Italiei dar și partea nordică a Angliei și Scandinavei.
Cel mai des este întâlnit în apele curate, la adâncimi, preferând fundul stâncos sau nisipos. Se ține mai des în bancuri, deplasându-se la distanțe lungi în căutarea hranei. 

Aspectul

Mreana are un corp alungit, acoperit cu solzi. Capul este dotat cu doua perechi de mustăți, care sunt plasate pe colțurile gurii și pe vârful botului (ajută la căutarea hranei).

Culoarea corpului depinde în primul rând de habitat, dar de obicei are o culoare argintie- închisă, uneori cu o tentă gălbuie. Foarte des pe suprafața corpului sunt împrăștiate numeroase pete închise sau negre. Aripioarele sunt de culoarea corpului. Burta are o culoare albicioasă sau gri, uneori cu o tentă albăstruie.

Se socoate un pește destul de mare, ajungând la dimensiunea de mai mult de un metru cu o greutate de 10-12 kg. Cu toate acestea, cel mai des se întâlnesc exemplare cu o dimensiune de 25-40 de cm și o greutate de până la 4 kg. 

Alimentația

Se hrănește mreana de obicei cu ceia ce găsește pe la fundul nisipos sau sub pietrele de pe fundul apei. Meniul acestei specii este destul de bogat. Include o varietate de moluște și crustacee, viermi, precum și diferite insecte și larvele lor. În perioada depunerii icrelor se întâmpla să mănânce și peștișori mici.

Cel mai activ este în zori sau când amurgește.

GlosarM

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.