Pescuitul șalăului

Șalăul este unul din cei mai importanți răpitori din Europa (după știucă), locuind mai cu seamă în apele adânci și tulburi. Are un auz foarte dezvoltat datorită cărui se descurcă bine și în apele tulburi, mai bine decât crapul.

Pescuitul șalăului este considerat — pescuit sportiv, de aceea captura acestei specii în unele țări este limitată.                                          

Pescuitul şalăului după anotimpuri

PRIMĂVARA


Mulți cred că primăvara nu este un anotimp favorabil pentru pescuit șalău, însa nu este adevărat — decât se prinde mai diferit de alte anotimpuri.

În această perioadă șalăul iubește să stea ziua la adâncimi mai mari, iar noaptea la adâncimi mici, însă sunt perioade când stă doar la adâncime.

Uneltele de pescuit sunt la fel ca și în perioada de vară:
  • Lansetă (2,5-3,5)
  • Mulinetă
  • Fir (împletit)
  • Momeala (jig de la 3 pana la 8 cm)
Tot în această perioadă șalăul depune icrele — din mai până în iunie, când temperatura apei ajunge 12-15 ° C.

După depunerea icrelor masculii se așează la fund pentru a le păzi de alți pești.

VARA


Pescuitul șalăului vara, începe din primele zile a lunii iunie. Se prinde cel mai bine seara-noaptea.
Datorită faptului că în această perioadă are suficienta hrană vie, se ascunde în locuri mai adânci. Locul de pescuit este bine să-l alegem ziua, știind că această specie iubește să stea ascuns în locuri umbrite, gropi, pe lângă bolovani, trunchiuri de arbori, sau sub maluri spălate de râu.

Mulți pescari sunt de părerea că cel mai bun sezon de pescuit șalăul este sfârșitul verii — începutul toamnei.

Tehnica de pescuit este asemănătoare cu  cea a știucii. 

În calitate de momeală, folosim: lingura, twisterul sau voblerul, dar desigur că putem folosi și momeala animală (peștișor viu sau bucăți din pește).

TOAMNA


Pescuitul șalăului toamna începe la sfârșitul lui august — începutul  lunii septembrie. Putini oameni cunosc că anume în această perioadă se pescuiește bine la jig (noaptea).

Deja în octombrie întrebuințăm și alte tipuri de momeli, cum ar fi: voblere, linguri (mai grele), twistere e.t.c. Tot în luna octombrie aveți șansa de a pescui  un exemplar mai mare, desigur că mușcăturile o sa fie mai rare, dar dacă determinați corect locația șalăului, nu o să fie foarte dificil.

În noiembrie mușcăturile devin din ce în ce mai rare. Mulți pescari după ce văd că este mai greu de a prinde un pește depozitează undițele și se gândesc la pescuitul de primăvară, însa tocmai aici este momentul de a prinde un trofeu.

La sfârșitul toamnei se simte o înviorare, se pescuiește destul de bine, având perioade nefavorabile în timpul ploilor sau a vântului puternic.

IARNA


Se începe pescuitul la șalău iarna aproximativ pe la mijlocul lui februarie.

Pentru a avea un succes în această perioadă, trebuie să folosiţi mai mult momeli animale.













0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.