Oblete

Obletele (Alburnus alburnus) este un pește de apă dulce din familia Cyprinidae.

Această specie este răspândită în toate apele curgătoare și stătătoare din Europa și Asia de Vest.

De obicei obletele este întâlnit la adâncimi de până la 70 cm, iar când este timpul frumos se deplasează mai aproape de suprafață, urmărind insectele care zboară aproape de apă, astfel ușor se depistează locația acestor pești. Cu atât mai mult obletele se socoate un pește de banc.

Aspectul

Acest pește are un corp alungit, comprimat pe laterale, cu o margine ascuțită pe burtă. Spatele are o culoare gri-albastru, cu nuanță verzuie, iar pe laterale și pe burtă — argintiu. Aripioarele dorsale și caudale sunt de culoare închisă, iar celelalte au o nuanță gălbuie sau roșiatică.

Dimensiunea medie este de 12- 15 cm, dar se întâlnesc exemplare care ating și dimensiunea de 20 cm. Greutatea maximă este de 100 grame.

Alimentația

În general această specie este foarte activă. Este un pește foarte lacom și se hrănește pe tot parcursul zilei, chiar și noaptea. Hrana de bază o constituie insectele, în special musculițele.

În calitate de momeală pescarii folosesc cel mai des viermușii.


GlosarO

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.