Homarul comun

Homarul comun (Homarus gammarus) face parte din familia crustacee. Este răspândit în Atlanticul de Nord-Est, din Norvegia până în Insulele Azore și Maroc. De asemenea se întâlnește în nord-estul Mării Negre și în Marea Mediterană.

Trăiește în zona de sublitoral, ascunzându-se printre stânci și pietre la o adâncime de până la 60 de metri.

Se consideră una dintre cele mai mari crustacee, foarte mult prețuit ca delicatesă.

Aspectul

Homarul comun se aseamănă foarte bine cu homarul american (Homarus americanus). Are un cap lat, ușor aplatizat de sus în jos care este înzestrat cu un cioc mic țepos, doi ochi mari și antene. Antenele interioare sunt scurte, iar cele exterioare sunt mai lungi decât corpul. Prima pereche de picioare mobile are clești mari (unul mai mare decât celălalt).

Culoarea corpului este albastră spre neagră, cu pete galbene. Partea de jos este de o culoare mai deschisă.

Alimentația

Se hrănește cu materii organice în descompunere (saprofag), dar este și un prădător (deseori vânează midii). Mai întâi le zdrobește cochilia cu ajutorul cleștelui mare și apoi folosește cleștele mai mic pentru scoaterea moluștei.



GlosarH

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.