Tonul nordic

Tonul-nordic-cu-înotătoare-albastre (Thunnus thunnus) este o specie de ton din familia Scombridae.

Are o largă răspândire în Atlanticul de Nord, Marea Mediterană și Marea Neagră. Sub-populație dincolo de coasta Africii de Sud. Arealul american se extinde din Canada spre Brazilia.

Este un pește oceanic, mai des întâlnit în apele de suprafață, uneori mai jos spre 3000 de metri. Vizitează și apele de coastă.

Tonul are o mare importanță în industria alimentară. Culoarea cărnii este roșie-închisă și nu se pierde chiar dacă este prăjit. În Japonia, tonul este deseori prins și ținut în cuști aproape de țărm, unde este hrănit pentru ca carnea să devină mai grasă și mai valoroasă.

Există o adevărată preocupare pentru această specie, deoarece este pescuită în exces.

Aspectul

Tonul-nordic este un pește de talie mare, sub formă de torpilă. Se evidențiază de celelalte specii, având două înotătoare dorsale urmate de serii de înotătoare mai mici pe trunchiul cozii. Înotătoarele pectorale și pelviene sunt scurte. Înotătoarea caudală are forma de semilună, simetrică , cu lobi pigmentați în culoare închisă.

Corpul este în nuanțe contrastante — gri-albăstrui deasupra și argintiu dedesubt.

Această specie este considerată una din cea mai mare dintre toate speciile de ton. Cel mai mare individ cunoscut avea 4,58 metri și cântărea 684 kg.

Alimentația

Tonul-cu-înotătoare-albastre trăiește în bancuri care sunt formate din pești de aceeași mărime (pentru a evita canibalismul).

Se hrănește cu pești mai mici și nevertebrate pelagice, dar și animale bentonice și vareci din apropierea țărmului.

GlosarT

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.