Avat


Avatul (Aspius Aspius) este un pește de apă dulce din familia Cyprinidae. Se întâlnește în apele curgătoare (aproape în toate râurile care se scurg în Marea Neagra și Marea Caspică, mai rar în Marea Azov și Marea Baltică).

Aspectul

Corpul este alungit și comprimat pe lateral. Se deosebește de celelalte specii, având o culoare albastru-gri (închis) pe spate, pe laterale — de o culoare argintie și o burtă albă. Aripioarele dorsale și codale sunt de culoarea gri, iar vârfurile au o nuanță mai închisă. Celelalte înotătoare sunt tot de culoarea gri, cu o nuanță roșiatică la bază.

Pe lângă coloristică, putem recunoaște avatul și prin faptul că partea de jos a cozii este puțin mai lungă decât partea de sus. Forma capului este puțin alungită. Se evidențiază maxilarul inferior, care este îndreptat în sus. Are o gură largă, lipsită de dinți. Ajunge la o dimensiune de până la 80 cm.

Alimentația

Pană la maturitate această specie se hrănește cu viermi, crustacee de dimensiuni mici și diferite insecte. După ce ajunge la dimensiunea de 30-40 cm, devine un prădător foarte activ și evident că în meniu se adaogă diferiți peștișori. Deoarece avatul este lipsit de dinți, se hrănește cu pești de dimensiuni mici. Cu ajutorul loviturilor din coadă, șochează peștișorii, după care îi captează.

GlosarA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.