Calmar

Calmar (Teuthida), sau Calamar este o moluscă marină, cefalopod din subordinul Oegopsida.

La fel ca sepia este un animal răpitor care se întâlnește la adâncimi, aproape în toate zonele climaterice (mai mult în mările tropicale). Cel mai mult se pescuiesc în mările sudice a țărilor asiatice: Vietnam, China, Japonia e.t.c

Aproximativ 750000 de tone de calmar argentinian se pescuiește anual în regiunea Patagonia și insulele Falkland, iar calmarii peruani se pescuiesc în regiunea de Vest a Americii de Sud.

Aspectul

Calmarul are un corp torpiloform, dotat cu două înotătoare triunghiulare, care permit să se miște cu o viteză mare (de până la 55 km/h). În perioada Antică se numea „pește cu aripi”, deoarece este un înotător excelent.

Capul are doi ochi bine dezvoltați, gură, zece tentacule acoperite cu ventuze (dintre care două sunt mai lungi și ajută la capturarea victimei).

Dimensiunea calmarului variază — de la 0,25 m pană la 0,5 m, dar ajunge și pană la 20 metri (la cei gigantici).

În organele interne ale corpului se afla un sac de cerneala, care folosește pentru apărare (tulbură apa).


Alimentația

Se hrănește de obicei cu pește.


Specii de calmari

Se cunosc aproximativ 300 specii de calmar.

GlosarC

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.