Spinning

Spinning-ul este o unealtă de pescuit sportiv pentru prinderea peștilor cu ajutorul momelilor artificiale sau momelilor naturale. Pescuitul cu spinningul reprezintă — aruncarea momelii în apă unde pescuim cu ajutorul spinningului și respectiv tragerea momelii spre mal.

De obicei cu ajutorul acestei unelte mergem la pescuit răpitori. Aceasta metodă de pescuit a apărut prima data în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Anglia.

Construcția unui spinning este simpla: lanseta cu inele de trecere, mulinetă și fir. Lanseta reprezintă cea mai importantă unealtă având forma unui con subțire și lung. Se ține în mănă de partea mai groasă.

Spinningul modern este confecționat din: fibră de carbon, fibră de sticlă, bambus și metal.

Lansetele de tip spinning se disting prin următoarele caracteristici: lungime, testare, clasa și sistemul de elasticitate:
  • Lungimea este în metri pentru producătorii europeni (picioare și inci pentru producătorii americani). Pentru a fi transportat mai comod  spinningul se confecționează din doua bucăți. Se mai produc și dintr-o bucată sau 3-4.

  • Testarea este: greutatea recomandată a momelii pentru lansare. Sunt indicate două valori: greutatea minimă și greutatea maximă de lansare a momelii fără a supraîncărca unealta de pescuit. După această caracteristică, spinningul se clasifică în patru tipuri:
    1. Ultra ușoare (Ultra Light)
    2. Ușoare (Light)
    3. Mijlocii (Moderate)
    4. Grele (Heavy)

  • Sistemul este coeficientul de elasticitate a uneltei de pescuit. Așa se deosebește spinningul — cu sistem rapid, mediu și lent.

GlosarS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.