Șalău

Șalăul (Stizostedion  lucioperca sau Sander lucioperca) este un pește termofil, fitofil, limnofil, semimigrator, răpitor din familia Percidae .

Se găsește în apele dulci sau sărate ( cu concentrația de sare nu mai mult de 1 %), în Europa de Est și Asia. Cel mai des întâlnit în bazinele râurilor din Marea Neagră, Baltică, Azov, Caspică, Egee și Marea Aral. Poate fi întâlnit și în Dunăre, Elba, Odra, Rin și lacurile Issyk-Kul și Balkhash.

Aspectul

Are un corp alungit fusiform, acoperit cu solzi ctenoizi mici care pe spate au o nuanță cenușie-verzuie iar abdomenul de un alb-argintiu. Pe spate este dotat cu înotătoare, care pe partea anterioară  se evidențiază cu niște țepi. Prima înotătoare dorsală are 12-15 spini iar a doua 1-2 spini şi 19-23 de radii moi. Pe înotătoarea dorsală şi caudală sunt prezente nişte pete întunecate. 
Capul are o formă ascuțită, cu o gură largă și dinți mari caniniform, care la masculi sunt de dimensiuni mai mari.

Șalăul este un pește de dimensiuni mari, care potrivit statisticilor oficiale ajunge la o lungime de mai mult de un metru, cu o greutate de pana la 10-15 kg.


Alimentația

Puietul şalăului, până la vârsta de un an, se hrăneşte cu: alge , zooplancton, amfipode, mizide şi larve de chironomide.

Adulţii se hrănesc cu peşte şi nevertebrate acvatice. De obicei în meniul unui șalău intră pești cu corpul îngust: plevușcă, obleţ, babuşcă, biban, guvizi etc.



GlosarS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.