Doradă

Doradă (Sparus aurata) este o specie de pești din familia sparus. Locuiește în Oceanul Atlantic de Est și în Marea Mediterană. Peștii mai tineri se întâlnesc în apropiere de țărm, iar cei adulți preferă ape mai adânci — 30-150 metri.

Specific pentru această specie de pești este faptul, că se nasc doar masculi, iar după o perioadă de 3 ani se transformă în femele.

Aspectul
Corpul este de formă ovală, aplatizat pe laterale, acoperit cu solzi zimțați (inclusiv și pe cap). Maxilarul superior este puțin ieșit înainte. Ambele maxilare sunt dotate cu 4-6 dinți puternici în față, care ajută la prinderea hranei, urmați de niște dinți ascuțiți (răsuciți) și două rânduri de molari. Înotătoarea dorsală nu este divizată și se întinde aproape pe tot spatele.

Culoarea doradei este gri-argintie iar înotătoarele au o tentă de roz (caudală — la mijloc o culoare mai închisă și pe margini mai deschisă).

Poate ajunge la o lungime de 70 cm și o greutate de aproximativ de 17 kg. Cel mai des se întâlnesc exemplare cu o lungime de până la 35 cm.

Alimentația

Hrana principală o constituie: peștii, crustaceele și moluștele (dar poate întrebuința și alge).

GlosarD

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.