Râma

Râma (Lumbricina) face parte din familia Oligochaeta. Este răspândită pe toate continentele (în afară de Antarctica). Trăiește în sol având un mod de viață nocturn.

De obicei râmele ies la suprafața solului după ce avem parte de o ploaie (abundentă). Aceasta se întâmpla din cauza lipsei de oxigen în sol.

Există aproximativ 1500 specii de râme, majoritatea se găsesc în tropice.

Corpul este alungit și inelat, acoperit cu un mucus protector. Lungimea variază de la 2 cm (Dichogaster) până la 3 metri (Megascolides australis) și desigur numărul de segmenți — de la 80 până la 300.

La capătul anterior se află orificiul bucal,iar la cel posterior — orificiul anal.

Cel mai potrivit loc pentru râmă este un sol umed și bogat în substanțe organice. Hrana pentru râmă este foarte diversă: diferite insecte, resturi putrezite de animale, gunoi de grajd etc. Cu toate acestea preferințele de hrană diferă, în dependență de specie. Odată ce depistează hrana râma începe să sape în pământ, reținând hrana în gură.

Unele specii de râmă (cum ar fi râma roșie) ies noaptea la suprafața solului în căutarea hranei. Pe timp de iarnă râmele nu sunt active, cad în hibernare.


GlosarR

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.