Plătică

Plătica (Abramis brama) este un pește care locuiește atât în ape dulci (lacuri și râuri), cat și în apele sărate (Marea Caspică, Marea Aral, Marea Azov și Marea Neagră).

Este răspândită mai mult în Europa Centrală și Europa de Est. Însă în largul mării nu o găsim fiindcă după părerea multor pescari, acest pește orbește de la apa sărată și de aceea mai mult se întâlnește în râurile care se scurg în mare.

Aspectul

Se deosebește de alte specii, având corpul înalt și turtit pe lateral. Capul și gura sunt de dimensiuni mici. Înotătoarele sunt puțin mai alungite și capătă o culoare mai închisă odată cu vârsta.

Corpul este acoperit cu solzi și cu un strat abundent de mucus.

Colorația acestui pește se schimbă puțin odată cu vârsta. Pentru peștii  mai mici este caracteristică o culoare alb-argintie, iar la maturitate se schimbă în cenușiu-argintie. Exemplarele care ajung la vârsta de aproximativ 3 ani, capătă o nuanță gălbuie-argintie.

Lungimea corpului poate ajunge până la 85 cm, cu o greutate de până la 11 kg. Cel mai des se întâlnește plătica cu lungimea de 30-50 cm, având o greutate de până la 6 kg.

Alimentația

Se hrănește cu viermi, larve, moluște și plante acvatice.



GlosarP

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.