Somn

Somnul (Silurus glanis) este un pește de apă dulce din familia Siluridae.

Se întâlnește în bălți, lacuri și râuri, mai ales în Europa Centrală și Europa de Est. Preferă locurile adânci și mâloase cu apa tulbure.

Aspectul


Somnul este considerat cel mai mare pește care locuiește în apele dulci. Aspectul acestui peste este deosebit de celelalte specii. Lungimea corpului ajunge până la 5-6 metri și greutatea de până la 350 kg. 

Corpului este alungit, acoperit cu un strat de mucus, fiind lipsit de solzi (și de o înotătoare codală). Capul este turtit și ocupă 1/6 din tot corpul (gol). Gura este mare și este înarmată cu o mulțime de dinți foarte mici, dar destul de ascuțiți. Partea de sus a maxilarului este dotată cu două mustăți lungi (albicioase), iar partea de jos, cu patru mustăți mai mici de culoare gălbuie. Are doi ochi mici care sunt amplasați aproape de buza superioară. Coada ocupă mai mult de jumătate din corp și este turtită pe lateral.

Culoarea somnului variază în funcție de mediu în care locuiește, dar și după vârstă. De obicei spatele este de culoare neagră, burta este mai deschisă (alb-gălbuie) și lateralele de o culoare verzuie, acoperite de pete măslinii.

Alimentația


În primele etape de dezvoltare somnul se hrănește cu diferite insecte, crustacee (de dimensiuni mici) și peștișori mici. La maturitate în meniul somnului intră diferiți pești, animale de apă și crustacee, dar sunt cazuri când atacă păsări și animale mici.

Se socoate un pește răpitor. La vânătoare iese mai mult în perioada nocturnă. Iarna nu se hrănește, se ascunde la fundul apei, în gropi și este inactiv.
















GlosarS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.