Pește

Peștii sunt un grup de animale vertebrate și craniate care trăiesc în mediul acvatic. Sunt răspândiți atât în mări și oceane cât și în lacuri, râuri sau bălți.

Peștele are o importanță enormă în ecosistemu acvatic și o mare importanță economică pentru om (ca produs alimentar).

Dimensiunile peștilor variază de la — 7,9 mm, pană la — 13,7 metri. Potrivit diferit-or estimări, în lume se cunosc aproximativ 32000 mii de specii de pești. Un rol foarte important de-a lungul timpului  a fost în cultură, întruchipând zeități, simboluri religioase, subiecte de artă, cărți, filme e.t.c.

Corpul peștelui are forma hidrodinamică și este alcătuit din trei părți:
  1. Cap
  2. Trunchi
  3. Coadă
Pentru înot sunt dotați cu 2 tipuri de înotătoare:
  1. Perechi (pectorală abdominală) formate din piesele oaselor ale centurii scapulare și pelviene, care le folosesc drept ajutor pentru scufundare, rotații și pentru a menține corpul în poziție normală.
  2. Neperechi (dorsală, codală și anală) sunt pliuri ale pielii susținuți de raze osoase externe. Înotătoarea codală servește drept un propulsor pentru a mișca peștele înainte. Cea dorsală și anală servește la menținerea echilibrului în timpul înotului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.