Pescuitul știucii

Una din cele mai preferate activități a pescarilor este — pescuitul știucii.
Sunt mai multe modalități de a pescui știuca. Cele mai frecvent folosite sunt:
  • Pescuitul la spinning
  • Pescuitul la copcă (iarna)
Pentru a începe pescuitul știucii aveți nevoie de o pregătire teoretică, cu scopul de a fi gata la toate surprizele acestui răpitor.

Știuca este una dintre cele mai cunoscute specii de pești care locuiește în apele dulci. După cât e de hapsână și ca dimensiune îi cedează doar somnului.
Depune icrele la o adâncime de: 0,5 metri — 1 metru (martie-aprilie), când temperatura apei ajunge la + 6 ° C. Desigur ca după ce depune icrele, știuca devine mai activă în căutarea hranei. Această specie de pește o putem pescui anul împrejur, însă are și perioade mai favorabile, cum ar fi — primăvara (înainte și după depunerea icrelor) și toamna (din luna august, pana  la finele lunii noiembrie).

Mai jos o sa vă descriu cum pescuim știuca în fiecare anotimp aparte.


Iarna


Toți amatorii de pescuit iarna, așteaptă cu nerăbdare răcirea timpului, fiindcă odată cu temperatura scăzută și peștele prădător se prinde mai bine. Una din caracteristici pentru această perioadă este că peștele nu rătăcește peste tot dar se strânge unde este adâncime mai mare (gropi).

Sezonul de pescuit știuca iarna de obicei începe atunci când se prinde primul sloi de gheață. Va asigurați în primul rand că stratul de gheata este suficient de gros, pregătiți sculele de pescuit iarna și desigur îmbrăcăminte mai călduroasă. E timpul de pescuit la copcă.


Pentru pescuitul la copcă aveți nevoie de:
  • undiţă scurtă (până la 1,5metri)
  • mulineta
  • fir (mai subțire şi rezistent) 
  • cârlig
  • momeală




O alta unealtă ar fi — jerlița (zherlitsy), care are o construcție simpla — suport pentru a fixa mulineta cu fir și un dispozitiv de avertizare cu un steag. Se pune peste copcă după care legăm la capătul firului cârligul cu momeală (e de dorit momeala vie) și îi dăm drumul în apă.

Când peștele trage de momeală și  întinde firul — dispozitivul de avertizare ne dă de știre.

Cel mai bine se prinde atunci când începe sa se dezghețe (apar băltoace de apă pe gheață). Se termină sezonul de pescuit iarna atunci când deja se topește gheața, dar și atunci avem posibilitatea de a pescui la spinning.

Primăvara


În ultimul timp iernile nu mai sunt așa de geroase cum erau înainte, gheața se topește mai devreme. Evident că și primăvara este mai aproape, este timpul de a pregăti spinningul și — la pescuit știuca!!!

Sezonul de primăvară începe atunci când pe suprafața apei este destul loc pentru a pescui la spinning.
Temperatura apei nu depășește 2-3 ° C și peștele este foarte pasiv, dar aici vă pot fi de folos momelile care au o diversitate din ce în ce mai mare.

O mare importanță o are presiunea aerului, care în această perioadă este foarte instabilă. De obicei peștele în așa condiții nu se prinde. Dacă presiunea atmosferică este stabilă măcar 2-3 zile, peștele își revine și devine activ. În această perioadă, când ne pornim la pescuit, trebuie să fim atenți la barometru.

Cel mai des știuca se găsește la suprafață, bucurându-se de razele soarelui, așa că momeala aruncată cu succes are mari șanse să ajungă înapoi la mal împreună cu peștele.

Vara


Pescuitul știucii în sezonul de vară, pentru mulți pescari nu prezintă un interes sporit. Din cauza temperaturilor ridicate peștele nu este foarte activ.

Totuși amatori de pescuit în această perioadă sunt foarte mulți. Se știe ca această specie de pește, indiferent de anotimp, e în căutarea hranei. Trebuie doar să căutați bine locul potrivit (pentru un pescar experimentat nu este dificil).

Pentru începători — când este foarte cald, știuca se găsește mai mult la adâncime. În cazul dacă apa nu este adâncă, se ascunde prin locuri umbrite — iarbă, stuf. Cel mai des iese la vânătoare dimineața și seara.

După ce vă alegeți locul potrivit  desigur că o sa vă puneți întrebarea — la ce să prind?

Sfatul meu este — sa aveți cu voi și momeală artificială, și naturală.


Toamna


Odată cu toamna vin și ploile, nopți cu temperaturi mai scăzute, vânturi care răcesc straturile superioare ale apei. În aceasta perioadă nu este nevoie de a căuta un loc cu adâncime mare.

De obicei toamna știuca se prinde cel mai bine dimineața și seara. Se deosebește pescuitul de toamnă față de celelalte anotimpuri prin aceia că — se prinde la orice momeală (desigur că fiecare iaz sau râu are preferințele lui).

Acest anotimp este favorabil pentru pescuitul la spinning, deoarece la momeli artificiale se prinde nu numai știuca, dar și alte specii, cum ar fi bibanul, șalău ș.a.

Fir întins!!!


2 comentarii:

Anonim spunea...

Stiuca la tine depune in martie - aprilie ?? Stiuca depunde in februarie -martie ! Ddeja pe la jumatatea lui martie a terminat cu depusul si mama stiucii!

Unknown spunea...

Multumim pentru detali👍

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.