Crap

Crapul (Cyprinus carpio) este un pește de apă dulce din familia ciprinidelor (Cyprinidae). Se întâlnește aproximativ în toate apele dulci de pe glob.

Este obiectul principal al acvaculturii și contribuie la menținerea echilibrului ecologic.

Aspectul


Crapul este un pește de talie mare. Corpul este alungit, gros, aplatizat lateral și acoperit cu solzi cicloizi mari. Există pești pe corpul cărora sunt doar câteva rânduri de solzi: crapul-golaș, crapul-oglindă, crapul-solzos.

Forma corpului este de două feluri: cu spatele jos și cu spatele înalt. Culoarea crapului se aseamănă cu cea a carasului. Are un abdomen albicios, pe spate cu nuanțe gri-închis, iar flancurile aurii. Capul posedă două perechi de mustăți, două nări, doi ochi și botul (cu buze groase).

Înotătoarele sunt de  două feluri: perechi și neperechi, care se găsesc pe trunchi și pe coadă.
  1. înotătoare perechi — două ventrale și două pectorale
  2. înotătoare neperechi — dorsală, anală și codală
Dimensiunea corpului ajunge pana la 1 metru, cu o greutate de maximum 40 kg.

Alimentația


La început puietul de crap se hrănește cu zooplancton. Mai târziu, când atinge o lungime de 1,8 cm — cu nevertebrate de la fund. Se hrănește în locurile bogate în hrană vegetală și animală.

Meniul unui crap este foarte divers: moluște, crustacee, viermi, larve de insecte și cu organisme care trăiesc în nămol. Se hrănește aproape fără întrerupere, de aceea se socoate ca pește fără stomac (stomachless), având o creștere și o îngrășare rapidă precum și un meniu bogat de mâncare.

Acest peste a fost numit "omnivorul din apă".

Specii de crap

  1. Crapul comun  
  2. Crapul oglindă
  3. Crapul golaș
  4. Crapul solzos












    GlosarC

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.