Novac

Novacul (Hypophthalmichthys nobilis sau Aristichthys nobilis) este un pește de apă dulce din familia Cyprinidae.

Este originar din China dar a ajuns și la noi unde are o răspândire largă mai ales în lacuri și bălți (crescătorii de pești).

Aspectul


Novacul are un corp alungit (asemănător cu crapul argintiu) cu un cap relativ mare. Suprafaţa corpului este acoperită cu solzi cicloizi mici şi subţiri. Are ochii mici, situați în partea de jos al capului. Gura este îndreptată în sus. La maturitate, pe laterale apar pete întunecate.

Se consideră un pește de talie mare, care ajunge la o lungime de 100 cm cu o greutate de până la 30 kg.

Alimentația


Această specie preferă apa caldă. Odată ce temperatura apei ajunge la 15-20 ° C, se simte foarte comod și apetitul de mâncare sporește. Toamna, când se răcește, devine mai puțin activ și practic nu se hrănește.

Principalul tip de hrană este zooplanctonul.


GlosarN

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.