Pescuitul avatului

Avatul se socoate un peşte rapid, fiind capabil să atingă o viteză de 70 km/h. Este considerat un pește de suprafață, deoarece se hrănește cel mai des în straturile superioare ale apelor.

Preferă locurile cu flux rapid de apă. Cel mai activ este ziua (dimineața, la prânz și până la apusul soarelui). Mai des ies la vânătoare în grupuri.

Pescuitul avatului după anotimpuri

PRIMĂVARA

Pescuitul activ al acestei specii de pește începe odată cu primele zile din luna aprilie. Temperatura apei se ridică treptat și avatul se ridică la suprafață, însă de multe ori îl găsim și în stratul mijlociu al apei. Pentru un pescuit de succes în această perioadă, trebuie ca momeala să se scufunde puțin.


VARA

În perioada de vară avatul este destul de activ. Chiar din primele zile avem șansa de a prinde un exemplar de invidiat. Sigur că trebuie să fim foarte atenți în alegerea locului de pescuit. Lansarea momelii trebuie să fie cât mai precisă. În iulie, avatul de dimensiuni mari vânează de unul singur.

Deja în perioada lui august, când se răcește puțin timpul, această specie o întâlnim mai mult în grupuri. Este activ pe tot parcursul zilei.

Pentru pescuitul de vară putem folosi muște artificiale. Firul trebuie să fie foarte rezistent, deoarece avem șansa sa prindem exemplare mai mari. Din insecte avatul cel mai mult preferă: lăcuste, gândaci mari, libelule.

Cu toate că avatul nu are dinți, este un prădător excelent. În calitate de momeală putem folosi diferiți peștișori de dimensiuni mici (până la 5 cm). Firul trebuie să fie subțire și rezistent, iar cârligele de la numărul 1 până la numărul 3.


TOAMNA

Deja când s-a răcit timpul puțin (perioada lui octombrie-noiembrie) avatul se lasă la adâncimi mai mari, dar se hrănește încă în straturile medii ale apei. Momeala o lăsăm să se scufunde mai mult și o tragem spre mal mai lent decât în perioadele precedente. Cele mai eficiente momeli artificiale sunt — momelile artificiale rotative.


IARNA

Odată cu primele înghețuri avatul se deplasează spre fundul apelor (în apropierea diferitor găuri) și se pregătește de iernat. În această perioadă se poate de prins și cu ajutorul momelilor de tip jig.

Din ce în ce mai des se folosește pescuitul la spining, dacă iarna nu este friguroasă și nu se formează gheața pe suprafața apei.

Un pescuit de succes se socoate atunci când avem parte de o zi frumoasă cu mult soare.

Fir întins!!!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.