Lin

Linul (Tinca tinca) este un pește de apă dulce ce aparține familiei Cyprinidae. Se întâlnește cel mai des în apele dulci stătătoare sau cu un curs domol din toată Europa și mai puțin în Asia (fluviile Enisei, Obi și lacul Baikal).

În general linul este un pește foarte leneș și duce un mod de viață sedentar, se ține mai mult la adânc bogat în alge, evitând lumina puternică. Spre deosebire de alte specii de pești, linul poate supraviețui în apele cu o concentrație mică de oxigen.

Acest pește a primit denumirea de "pește doctor" în evul mediu, datorită faptului că se credea că
secreția lui vindecă durerile de cap și de dinți.

Aspectul


Această specie are corpul gros și înalt, cu pedunculul caudal scurt și lat, acoperit cu solzi mici și un  strat gros de mucus. Capul este dotat cu doi ochi mici de culoare roșu aprins, o gură terminală cu buze groase și cu două mustăți scurte. Plus la asta linul are un număr impar de dinți faringieni, care sunt aranjați într-un singur rând. Înotătoarele sunt relativ scurte, groase și rotunjite.

Culoarea corpului variază în funcție de apa în care trăiește. În general spatele este verzui închis, pe laterale măsliniu-verzui cu nuanțe aurii, iar burta de o culoare cenușie.

Lungimea medie este de 20- 40cm cu o greutate de până la 1500g dar uneori poate atinge o lungime de 70cm cu o greutate de până la 7000g.

Alimentația


Se hrănește cu nevertebrate (larve de insecte, viermi, moluște) pe care le caută prin nămol, până la adâncimea de 9 cm. De asemenea diferite plante acvatice și detritus care este hrana de bază la maturi și constituie aproximativ 60% din rație.  









GlosarL

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Pe acest site veți găsi informații despre cele mai diverse tehnici de pescuit, despre pescuitul la răpitori, cât și la pești pașnici. Pe lângă aceasta, veți găsi informații despre scule și unelte de pescuit, specii de pește, povești pescărești, nade și momeli, sfaturi utile, glosar de termeni, locuri de pescuit, bancuri, jocuri, sfaturi și alte informații interesante pentru pescari.